Хасково празнува на Рождество Богородично 08 септември, 2022

Хасково празнува на Рождество Богородично
social Снимка: Община Хасково

8 септември – Рождество на Пресвета Богородица се чества като празник на Хасково от 1993 г. с решение на Общинския съвет.

Богородица се счита за покровителка на града още през Възраждането, когато с общия труд и средства на жителите на града е построена църквата, носеща името й.

Символ на Хасково е и монументът на Божията майка, който е открит през 2003 г. Само две години по-късно, с внушителните си 32,8 м. височина, е вписан в книгата „Световните рекорди на Гинес“, раздел „Религия“, като най-високата статуя на Дева Мария в света.

Празничната програма започва в 11 часа с молебен за мир и благоденствие в църквата „Успение Богородично“. В същия час в Градската градина е кукленият спектакъл „Къде си приятелю“ на театър „Дани и Деси“.

Церемонията по връчване на Почетния знак на Хасково е в 12 часа в зала „Хасково“.

В 17 часа в Градската градина ще се разкажат „Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци“ заедно с д-р Веселина Узунова.

Празничният концерт за Деня на Хасково е от 20 часа на площад „Спартак“ с участието на Любо Киров, Памела Калоянова, балетните формации „Тангра“ и „Рона“. Предвидени са и празнични фойерверки.

Празничната програма продължава до 12 септември, като има още много концерти, турнири и забавления за деца.  

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация