Носител на "Грами" е в затвора в Куба 25 юни, 2022

Носител на
social Снимка: БГНЕС

Хиляди кубинци скандираха "Родина и живот" на протестите, призоваващи за край на комунистическия режим на острова. Лозунгът е игра на думи с революционния "Родина или смърт" на Фидел Кастро, превърнал се в мото на протестното движение. 

Ежедневникът "Маями хералд" проследява случая с постановени ефективни присъди от кубинския съд на двама артисти - противници на режима. Съдът в Куба осъди Майкел "Осорбо" Кастийо, рапърът, който миналата година спечели две награди "Грами" за хитовата протестна песен "Patria y Vida", на девет години затвор и даде петгодишна присъда на Луис Мануел Отеро Алкантара, съобщиха от Главната прокуратура на острова в петък. И двамата мъже са членове на Движението "Сан Исидро" - колектив от артисти дисиденти и учени, който оспорва липсата на свободи на острова и вдъхновява мирни протести срещу правителството. 

Полицията арестува Отеро Алкантара на 11 юли, след като той обяви в социалните медии, че ще се присъедини към масовите протести. Кастийо е в затвора от май 2021 г. за участие в друг протест през април. Съдът в Хавана съди Отеро Алкантара по обвинения в неуважение към обществото, нарушаване на обществения ред и неуважение към националните символи. 

Прокуратурата съживи старо обвинение срещу артиста, свързано с негов пърформанс с кубинското знаме през 2019 г. Отеро Алкантара се беше превърнал в един от най-видимите гласове на движението "Сан Исидро" и беше провел няколко артистични изпълнения и гладни стачки, които привлякоха вниманието към ограниченията на свободата на изразяване на артистите и кубинците като цяло. Заради активната му дейност списание “Тайм” го представя като един от най-влиятелните хора на 2021 г. 

Кубинският наказателен кодекс, както и няколко укази и разпоредби, одобрени през последните години, наказват критиките към правителството, неговите представители и социализма. Носенето на знамето на раменете му, докато се разхожда из обществени пространства, и спането, увит в знамето, се счита от съда за престъпление. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация