"Златна праскова" започва в Гавраилово 29 юли, 2021

social Снимка: pxhere.com

19-ото издание на фолклорния събор "Златна праскова" ще бъде открито от 10 часа в сливенското село Гавраилово.

Целта на празника е да обедини основни ценности – съзидателния труд, фолклорното наследство и веселието и да съдейства Сливенски регион да се възроди като основен производител на праскови.

Ще бъдат показани изложби на сортове праскови, на рисунки и тематични фотоснимки, демонстрация на нова техника, семинари и др. Предвидена е и богата фолклорна програма - детско музикално и танцово изкуство, както и конкурси Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена заготовка на праскови, конкурс за обреден хляб и др.

Родината на прасковата е Китай, където тя е била почитана и обожествявана. За древните китайци тя е символизирала дълголетието, здравето и безсмъртието, затова богът на дълголетието Шоусин винаги е бил изобразяван с праскова в ръка.

В Европа е внесена през I век и символизира дълголетието и семейното щастие. По време на Средновековието някои лекари смятали прасковите за отровни и използвали само листата им.

Оказва се, че те имат силни целебни свойства – подобряват храносмилането, имунната система, кожата, очите, контролират теглото, кръвното налягане, работата на мозъка.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация