Райски остров си търси жители 11 октомври, 2020

Райски остров си търси жители
social Снимка: pixabay.com

Спокойствие, мечтани пейзажи и чист въздух - така се рекламира остров край бреговете на Нормандия, за да привлече нови жители.

Разположен на половината път между полуостров Шербур във Франция и южното крайбрежие на Англия, остров Сарк е в границите на архипелага Гернси и се управлява от правилата на британската корона, макар и със собствена независима административно-правна система.

През последните години на острова, за който са се водили спорове между френски и английски завоеватели, населението намалява, както никога досега в историята. Затова един бизнесмен решава да започне инициатива, която да привлече нови заселници на островз дълъг 3,5 мили и широк 1,5 мили.

„Аз съм жител на Сарк от 2004 г. и през последните 16 години станах свидетел на намаляване на населението от 650 души на едва 400 днес. Когато глобалната пандемия, причинена от Covid-19, избухна, забелязах сред приятелите си, че много хора наистина се интересуват от Сарк", разказва Свен Лоренц, германски бизнесмен.

Под мотото „Бъдете един от 500-те жители, за да създадете нов начин на живот“, Свен Лоренц стартира инициативата, придружена от уебсайт, подробно ръководство от 250 страници и подробни съвети, които имат за цел да дадат отговори и полезна информация на тези, които ще вземат решение да се установят на острова, макар и на цена, близка до 1000 британски лири.

Досега той е успял да накара лондонска двойка да се премести за постоянно в Сарк, други двама души да подпишат договор за наем и около двадесет да се абонират за неговата инициатива в мрежата. Въпреки че Свен Лоренц е инициатор на предложението, то има одобрението на Кристофър Бомонт, лорд на Сарк и наследник на Сибил Хатауей, която е владетел на острова от 1927 до 1974 г.

"Жителите на острова се радват на природата и на уважителната общност. Освен това няма опасност данъците да излязат извън контрол, защото правителството е без дълг. Помислих си: това е начин на живот, който бих искал да дам на разположение на повече хора! Лордът на Сарк подкрепи идеята ми и неговото одобрение ми позволи да направя инициативата публична ", споделя Лоренц.

Пригответе се да откриете територия, където ще намерите спокойствие с мек климат, който има само няколко студени дни през зимата и горещини през лятото, където температурата рядко надвишава 30 градуса. Живописната брегова линия има три малки пристанища и е заобиколена от скали с великолепна гледка.

Основният източник на заетост на Сарк е сезонен, тъй като идва от туризма, но има и други жители, които работят във финансите или имат онлайн бизнес. Трябва да се отбележи, че юрисдикцията на Гернси зависи от Брекзит, така че европейските документи за самоличност са валидни до 31 декември 2020 г. и след това трябва да се кандидатства за виза.

Една от причините за спокойствието на острова е, че той се характеризира с транспортна система, която включва само велосипеди, коне или каруци. Забранени са както автомобили, така и улични светлини, което прави Сарк едно от местата без замърсяване на стария континент.

И в този смисъл нощният пейзаж създава една изключителна обстановка, която е приемана от Международната асоциация на тъмното небе (IDA) през 2011 г. като първия остров, подходящ да наблюдение на звездите. Естествен спектакъл с очарование от средновековието, който може да се види от малката обсерватория, която се намира на острова.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация