The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Тиквата - Царицата на растенията

21.10.2016
Бори стрес и безсъние и още куп неразположения

Вкусен десерт или крем супа, печена или варена, всичко това можем да приготвим с тиква. Царицата на растенията, както мнозина я наричат е не само вкусна и полезна, но и много атрактивна с яркия си цвят.

В тиквата има много минерали – калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, кобалт. Съдържа витамини от група В и витамин С. Превъзхожда морковите по съдържание на витамин А (каротин). Калият в тиквата я прави подходяща храна за бременни, които страдат от бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, съпроводени с отоци. Фината й целулоза допринася за лекия слабителен ефект – т.е. тиквата е добро средство срещу упорития запек, който е чест спътник през бременността.

Съдържащият се в нея кобалт е пък микроелементът, който е оръжие срещу анемията и възпалителните процеси. Този елемент подпомага и нервната система. Тиквата е вкусна и лечебна храна. Препоръчва се при болни от гастрит и язви извън кризисните състояния, при бъбречни заболявания, защото има пикочогонно действие и подобрява функцията на бъбреците.

При чернодробни заболявания стимулира работата на чернодробните клетки. Препоръчва се на бременни, които повръщат в първата половина на бременността, да консумират тиква. Тя засилва и имунната защита на организма благодарение на съдържащия се в нея безценен витамин С. Тази храна ускорява зарастването на рани и побеждава простудните заболявания.

В килограм тиква има около 160–180 грама фибри. Те облекчават стомашно-чревните смущения – от запек до хемороиди, което е особено важно за бременни и родилки. Тези фибри намаляват и нивото на лошия холестерол в кръвта. Ако ви измъчват стомашни киселини, три пъти дневно преди ядене пийте по 1 кафейна чашка сок от тиква. При неспокоен сън (често реален тормоз през последните месеци на бременността) добро “сънотворно” е отварата от тиква (1ч.ч.), към която е добавена 1 ч.л. мед.

Вкусният плод не съдържа мазнини, натрий и холестерол. В тиквата има и много калий, който подобрява сърдечния ритъм. Това я прави ценно средство срещу бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Поради слабата киселинност и нежната целулоза тя е полезна при гастрит и колит, като има и леко слабително действие. Голямото количество пектин също помага срещу колит, а понеже пектинът изхвърля холестерола от организма помага и срещу атеросклероза. Тиквите кратунки пък надминават дори морковите по съдържание на бета-каротин.

Ако човек се бори със стреса, трябва да изпробва следната рецепта: "Нарязва се месо от сурова тиква и се пуска в сокоизстисквачка. Трябва да се получи 1 винена чаша сок. Към него се добавят сокът от 2 лимона, 2 супени лъжици мед и гореща вода до 1 пълна водна чаша. Сместа се изпива на малки глътки. Тя доставя на организма калий, бета-каротин, витамин С и захари, с които организмът преодолява нервното изтощение."

Хапвайте редовно тиква и ще си осигурите един пълноценен и здрав сън. Срещу безсъние рецептата е: Сварява се половин килограм тиква в повече вода - така че след сваряването да остане поне 1 винена чаша отвара. Тази отвара се изпива вечер половин час преди лягане.

И не на последно място- това растение намира добро приложение и в козметиката. Използва се като съставка в много кремове, лосиони, защото има тонизиращо и подмладяващо действие. Лесно и полезно е от нея да си приготвим домашна маска за лице - от сурова или обработена тиква. Подходяща е за всеки тип кожа.

/М.Е./

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 07:00
  • Ana Bekuta Piy Ako Ti Se Pie 02:59 в момента
  • Konstantin Cherna Roza 02:55 Предишна
  • Xryspa Kane Oneira 02:52 Предишна
  • Tanja Savic Incident 02:48 Предишна
  • Toni Storaro Kolko Si Krasiva 02:45 Предишна
  • Vasilis Karras Apoklistika 02:42 Предишна
  • Marinko Rokvic Prsten 02:38 Предишна
  • Dimana 1000 Gradusa Lyubov 02:35 Предишна
  • Elli Kokkinou Ftei I Nihta 02:31 Предишна
  • Seka Aleksic Folirant 02:27 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Най-добрият микс от песни

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни

07:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито