Салатата айсберг се превърна в една от най-популярните през последните години, въпреки че се смята за един от най-безполезните зеленчуци в кулинарния свят.
Специалистите диетолози сочат, че салата айсберг е с изключително високи стойности на витамин Е и К, този зеленчук се нарежда на челни позиции по този показател. Съдържанието на витамин C обаче е ниско, но за сметка на това фолиевата киселина е със задоволително съдържание. В салата айсберг се съдържат също така високи нива на витамините от група Б.
Айсбергът е представен за първи път на пазара през 1945 г. като първата салата, която е оцеляла при пътуване без да изсъхне. Ето още още любопитни факти за салатата, които не знаете:
Името „айсберг“ идва от факта , че този зеленчук е бил пренасян в камиони пълни с лед, за да се забави изгниването.
Салата „айсберг“ съдържа по-ниска концентрация на витамини и минерали от другите сортове марули;
Салата айсберг има много ниско съдържание на калории;
Този зеленчук съдържа значително количество фолат, минерал, който е от съществено значение за предотвратяване на вродени дефекти и други пренатални състояния;
Салата айсберг се препоръчва да бъде консумирана с кълнове и семена;
Салата „Айсберг“ е сред 5-те най-поръчвани салати в света;
БГНЕС