The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Мандарините топят килца

16.12.2017
Повишават жизнения тонус, намаляват умората, укрепват кръвоносните съдове

Мандарините са незаменим помощник в борбата за отслабване. Редовната им консумация спомага за намаляване риска от деменция и възпрепятства развитието на проблеми, свързани с логическото мислене.

Тези резултати се потвърждават и от наскоро проведено проучване на изследователи от Южна Корея. В ръководения от тях експеримент взели участие мъже и жени на различна възраст, при които признаците на хронично затлъстяване били видими.

По време на експеримента те били разделени на две групи, които били подложени на идентичен хранителен режим. Спазвали и еднакви двигателни порядки, като единствената разлика между тях се състояла в това, че членовете на едната група консумирали по няколко мандарини на ден или по няколко чаши фреш от плода.

Експериментът продължил два месеца, като в края му дори с невъоръжено око се виждала разликата във външния вид на доброволците, които редовни консумирали мандарини. Обиколките на тялото им били драстично намалели. Същото важало и за телесното им тегло.

Според резултатите от друго изследване само за месец, през който редовно се консумират мандарини, се редуцират близо 60% от телесните мазнини.
Мандарината е много полезна при храносмилателни смущения и липса на енергия в организма

Научни изследвания показват, че развитието на рака може да бъде повлияно от обикновена мандаринова кора. Прясно изстисканите сокове от мандарини са богати на витамините С и Р, калий и фолиева киселина. Те повишават жизнения тонус, намаляват умората, укрепват кръвоносните съдове.

Тези сокове са полезни при атеросклероза, хипертония, за профилактика на рака.

Доказано е също така и положителното въздействие на плода по отношение на черния дроб – мандарините спомага за по-лесното обновяване на хепатоцитите и за по-бързото прочистване на мазнини, натрупани около черния дроб.

Всички тези благоприятни ефекти от консумацията на мандарини се дължат на техния състав.

Мандарината съдържа средно 89,7% вода, 1,1% лимонена киселина, 8,4% захари, витамин С (31-36 mg%) и малки количества В1 , В2 , PP и каротин.

Използва се в прясно състояние и за преработка. От кората се получава етерично масло, което се използва в хранителната промишленост и парфюмерията.

Най-известни са мандарина уншиу и италианската мандарина.

Мандарини се отглеждат в Китай, Япония, Южна Азия. Култивират се в страните от бившия Съветски съюз, САЩ.

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 11:00
  • Vasil Naydenov Kazano Chestno 09:44 в момента
  • Kiriakos Georgiou Oneira 09:37 Предишна
  • Sofi Marinova Ostani(Remix) 09:34 Предишна
  • Marina Komljenovic Pokidala 09:31 Предишна
  • Loona Bailando 09:27 Предишна
  • Magda Nyama Ne 09:21 Предишна
  • Helena Paparizou Fiesta 09:18 Предишна
  • Lepa Brena Carica 09:15 Предишна
  • Vessy Boneva, Diona Dami Kanyat 09:12 Предишна
  • Pantelis Pantelidis Na So Po 09:08 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 11:00 Най-добрият микс от песни

11:00 - 12:00 Веселина топ 10

12:00 - 16:00 Честито

16:00 - 17:00 Ретро микс