The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Мандарините топят килца

16.12.2017
Повишават жизнения тонус, намаляват умората, укрепват кръвоносните съдове

Мандарините са незаменим помощник в борбата за отслабване. Редовната им консумация спомага за намаляване риска от деменция и възпрепятства развитието на проблеми, свързани с логическото мислене.

Тези резултати се потвърждават и от наскоро проведено проучване на изследователи от Южна Корея. В ръководения от тях експеримент взели участие мъже и жени на различна възраст, при които признаците на хронично затлъстяване били видими.

По време на експеримента те били разделени на две групи, които били подложени на идентичен хранителен режим. Спазвали и еднакви двигателни порядки, като единствената разлика между тях се състояла в това, че членовете на едната група консумирали по няколко мандарини на ден или по няколко чаши фреш от плода.

Експериментът продължил два месеца, като в края му дори с невъоръжено око се виждала разликата във външния вид на доброволците, които редовни консумирали мандарини. Обиколките на тялото им били драстично намалели. Същото важало и за телесното им тегло.

Според резултатите от друго изследване само за месец, през който редовно се консумират мандарини, се редуцират близо 60% от телесните мазнини.
Мандарината е много полезна при храносмилателни смущения и липса на енергия в организма

Научни изследвания показват, че развитието на рака може да бъде повлияно от обикновена мандаринова кора. Прясно изстисканите сокове от мандарини са богати на витамините С и Р, калий и фолиева киселина. Те повишават жизнения тонус, намаляват умората, укрепват кръвоносните съдове.

Тези сокове са полезни при атеросклероза, хипертония, за профилактика на рака.

Доказано е също така и положителното въздействие на плода по отношение на черния дроб – мандарините спомага за по-лесното обновяване на хепатоцитите и за по-бързото прочистване на мазнини, натрупани около черния дроб.

Всички тези благоприятни ефекти от консумацията на мандарини се дължат на техния състав.

Мандарината съдържа средно 89,7% вода, 1,1% лимонена киселина, 8,4% захари, витамин С (31-36 mg%) и малки количества В1 , В2 , PP и каротин.

Използва се в прясно състояние и за преработка. От кората се получава етерично масло, което се използва в хранителната промишленост и парфюмерията.

Най-известни са мандарина уншиу и италианската мандарина.

Мандарини се отглеждат в Китай, Япония, Южна Азия. Култивират се в страните от бившия Съветски съюз, САЩ.

В момента Честито 19:00 - 23:00
  • Darko Domijan Cingarella 19:39 в момента
  • Konstantin Chetiri Steni 19:36 Предишна
  • Anelia Samo Mene Nyamash 19:30 Предишна
  • Yanica Zemen Ray 19:26 Предишна
  • Slavi Trifonov, Ku Ku Band 19:19 Предишна
  • Maja Trumbetas Samo Moja Stvar 19:14 Предишна
  • Toni Dacheva Igrach 19:10 Предишна
  • Galena, Cvetelina Yaneva Marakesh 19:05 Предишна
  • Cvetelina Yaneva, Konstantin Do Bezumie 18:58 Предишна
  • Giorgos Mazonakis Sabbato 18:54 Предишна

Програма

16:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 11:00 Най-добрият микс от песни

11:00 - 12:00 Веселина топ 10