The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Мандарините топят килца

16.12.2017
Повишават жизнения тонус, намаляват умората, укрепват кръвоносните съдове

Мандарините са незаменим помощник в борбата за отслабване. Редовната им консумация спомага за намаляване риска от деменция и възпрепятства развитието на проблеми, свързани с логическото мислене.

Тези резултати се потвърждават и от наскоро проведено проучване на изследователи от Южна Корея. В ръководения от тях експеримент взели участие мъже и жени на различна възраст, при които признаците на хронично затлъстяване били видими.

По време на експеримента те били разделени на две групи, които били подложени на идентичен хранителен режим. Спазвали и еднакви двигателни порядки, като единствената разлика между тях се състояла в това, че членовете на едната група консумирали по няколко мандарини на ден или по няколко чаши фреш от плода.

Експериментът продължил два месеца, като в края му дори с невъоръжено око се виждала разликата във външния вид на доброволците, които редовни консумирали мандарини. Обиколките на тялото им били драстично намалели. Същото важало и за телесното им тегло.

Според резултатите от друго изследване само за месец, през който редовно се консумират мандарини, се редуцират близо 60% от телесните мазнини.
Мандарината е много полезна при храносмилателни смущения и липса на енергия в организма

Научни изследвания показват, че развитието на рака може да бъде повлияно от обикновена мандаринова кора. Прясно изстисканите сокове от мандарини са богати на витамините С и Р, калий и фолиева киселина. Те повишават жизнения тонус, намаляват умората, укрепват кръвоносните съдове.

Тези сокове са полезни при атеросклероза, хипертония, за профилактика на рака.

Доказано е също така и положителното въздействие на плода по отношение на черния дроб – мандарините спомага за по-лесното обновяване на хепатоцитите и за по-бързото прочистване на мазнини, натрупани около черния дроб.

Всички тези благоприятни ефекти от консумацията на мандарини се дължат на техния състав.

Мандарината съдържа средно 89,7% вода, 1,1% лимонена киселина, 8,4% захари, витамин С (31-36 mg%) и малки количества В1 , В2 , PP и каротин.

Използва се в прясно състояние и за преработка. От кората се получава етерично масло, което се използва в хранителната промишленост и парфюмерията.

Най-известни са мандарина уншиу и италианската мандарина.

Мандарини се отглеждат в Китай, Япония, Южна Азия. Култивират се в страните от бившия Съветски съюз, САЩ.

В момента Капучино 07:00 - 10:00
  • Maria Mrasni Pomisli 07:59 в момента
  • Zafeiris Melas Kane Kati 07:56 Предишна
  • Georgi Hristov S Ritama Shakadam 07:53 Предишна
  • Sasa Matic Dva Bih Te Zivota Voleo 07:49 Предишна
  • Andrea Tuk Do Men 07:45 Предишна
  • Vivian Nikolaidi Apopse Tha Ginei Hamos 07:40 Предишна
  • Gina G Ti Amo 07:37 Предишна
  • Cvetelina Yaneva Chestito 07:32 Предишна
  • Ceca Raznatovic Luda Za Sebe 07:29 Предишна
  • Vasilis Karras Paratiro Ston Ourano 07:22 Предишна

Програма

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни

07:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси