The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Мандарините топят килца

16.12.2017
Повишават жизнения тонус, намаляват умората, укрепват кръвоносните съдове

Мандарините са незаменим помощник в борбата за отслабване. Редовната им консумация спомага за намаляване риска от деменция и възпрепятства развитието на проблеми, свързани с логическото мислене.

Тези резултати се потвърждават и от наскоро проведено проучване на изследователи от Южна Корея. В ръководения от тях експеримент взели участие мъже и жени на различна възраст, при които признаците на хронично затлъстяване били видими.

По време на експеримента те били разделени на две групи, които били подложени на идентичен хранителен режим. Спазвали и еднакви двигателни порядки, като единствената разлика между тях се състояла в това, че членовете на едната група консумирали по няколко мандарини на ден или по няколко чаши фреш от плода.

Експериментът продължил два месеца, като в края му дори с невъоръжено око се виждала разликата във външния вид на доброволците, които редовни консумирали мандарини. Обиколките на тялото им били драстично намалели. Същото важало и за телесното им тегло.

Според резултатите от друго изследване само за месец, през който редовно се консумират мандарини, се редуцират близо 60% от телесните мазнини.
Мандарината е много полезна при храносмилателни смущения и липса на енергия в организма

Научни изследвания показват, че развитието на рака може да бъде повлияно от обикновена мандаринова кора. Прясно изстисканите сокове от мандарини са богати на витамините С и Р, калий и фолиева киселина. Те повишават жизнения тонус, намаляват умората, укрепват кръвоносните съдове.

Тези сокове са полезни при атеросклероза, хипертония, за профилактика на рака.

Доказано е също така и положителното въздействие на плода по отношение на черния дроб – мандарините спомага за по-лесното обновяване на хепатоцитите и за по-бързото прочистване на мазнини, натрупани около черния дроб.

Всички тези благоприятни ефекти от консумацията на мандарини се дължат на техния състав.

Мандарината съдържа средно 89,7% вода, 1,1% лимонена киселина, 8,4% захари, витамин С (31-36 mg%) и малки количества В1 , В2 , PP и каротин.

Използва се в прясно състояние и за преработка. От кората се получава етерично масло, което се използва в хранителната промишленост и парфюмерията.

Най-известни са мандарина уншиу и италианската мандарина.

Мандарини се отглеждат в Китай, Япония, Южна Азия. Култивират се в страните от бившия Съветски съюз, САЩ.

В момента 02:00 - 02:00
  • Shahzoda, Costi Billionaire 18:58 в момента
  • Giannis Ploutarxos Sto Ipografo 18:54 Предишна
  • Earth , Wind & Fire September 18:51 Предишна
  • Mile Kitic Kilo Dole Kilo Gore 18:45 Предишна
  • Ivana Vik 18:41 Предишна
  • Kati Garbi Skorpia 18:38 Предишна
  • Galena, DJ Jivko Havana Tropikana 18:34 Предишна
  • Giorgos Tsalikis, Kings Cocktail 18:20 Предишна
  • Rayna Safari 18:16 Предишна
  • Gamzata Oborotna 18:13 Предишна

Програма

11:00 - 12:00 Веселина топ 10

12:00 - 16:00 Честито

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Най-добрият микс от песни

23:00 - 00:00 Ретро микс