The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Как да пием кафе правилно?

24.03.2017
Специалисти отправиха няколко препоръки, които да спазваме, когато консумираме любимата напитка

Поради своето съдържание на кофеин кафето действа на хората като стимулант и се е превърнало в една от най-популярните напитки в света. То е отличен източник на антиоксиданти, а през 2016 г. Световната здравна организация го обяви за безопасна напитка, която дори има позитивен ефект върху човешкия организъм.

Как обаче трябва да консумираме любимото си кафе, за да бъде то полезна напитка, която да не ни вреди?

Ако обичате да пиете кафе сутрин, добре е преди това да сте хапнали нещо. Ако все пак не обичате да закусвате, постарайте се да вкарате достатъчно течности в организма преди кофеиновата напитка.

Препоръчително е преди кафето да изпиете една-две чаши вода. Още по-добре би било да изпиете голяма чаша вода със сок от половин лимон. Имайте предвид обаче, че водата с лимон освобождава токсините от организма, но може да ви навреди, ако имате проблеми със стомаха или на храносмилателния тракт.

Един от най-важните съвети е да избягвате да прибавяте към кафето мляко на прах или изкуствени подсладители.

Ето още факти за кафето:

1. Повишава тонуса и ни стимулира паметта. Кафето увеличава нивата на енергия и ни помага да преодолеем умората. Това се дължи на кофеина – най-употребяваното психоактивно вещество. Немалко проучвания доказват, че кафето подобрява и мозъчните функции (памет, бодрост, настроение, познавателни способности).

2. Помага за изгарянето на мазнини. Кофеин се съдържа в почти всички продукти за изгаряне на мазнини. Някои научни изследвания сочат, че кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма с 11.3%, а други, че ускорява изгарянето на мазнините с от 10% до 29% в зависимост от теглото. Все пак учените отбелязат, че тези ефекти отслабват при хората, редовно консумиращи кафе.

3. Подобрява физическата активност. Кофеинът спомага за увеличава на нивата на епинефрин (адреналин) в кръвта, което увеличава нашата издръжливост на физически натоварвания. Според някои проучвания е добре да изпием чаша силно кафе, половин час преди да се отправим към фитнеса.

4. Намалява риска от диабет тип 2. Много проучвания доказват, че консумацията на кафе помага за предпазване от захарен диабет. Една чашка на ден намалява риска от това заболяване със 7%, а когато количеството бъде увеличено рискът може да падне с от 23 до 50%.

5. Намалява депресията и ни помага да се чувстваме по-щастливи. Проучване на Харвард установило, че дамите, които пият по няколко чаши кафе на ден, е с 20% по-малко вероятно да се чувства потиснати.

6. Предпазва от болестта на Алцхаймер и деменция. Учени от Университета на Южна Флорида установили, че 3 чашки кафе на ден са отлично средство за превенция или съществено отлагане на появата и забавяне на негативните ефекти от деменцията и Болестта на Алцхаймер. Други проучвания сочат, че редовната му консумация може да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 65%.

7. Намалява риска от болестта на Паркинсон. Редовната му консумация може да намали риска от развитието й с между 32 и 60%, сочат проучванията.

8. Има благоприятно въздействие върху черния дроб. Кафето може да предпази от цироза. Рискът от развитието й при хората, които пият повече от 3 чаши кафе на ден, е 80% по-нисък, твърдят учените.

9. Не причинява сърдечно-съдови заболявания и намалява риска от инсулт.Повечето проучвания разбиват мита, че кафето повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Нещо повече, някои изследвания достигат до извода, че при дамите любители на кафето този риск е по-нисък. Освен това консумацията му намалява риска от инсулт с 20%.

10. Действа подмладяващо и възпира стареенето. Кафето съдържа голямо количество антиоксиданти. Те спомагат в борбата със свободните радикали, което е една от причините за стареенето на клетките.

/М.Е./

В момента Най-добрият микс от песни 18:00 - 19:00
  • Nikos Vertis Na Xeres 17:58 в момента
  • Konstantin, Desislava Az Byah Tuk 17:55 Предишна
  • Mile Kitic Spomenik 17:51 Предишна
  • Roxette It Must Have Been Love 17:46 Предишна
  • Giannis Ploutarxos Kardia Mou Alitisa 17:37 Предишна
  • Ivana Nomer 1 17:34 Предишна
  • Dragica Zlatic Tragikomicno 17:29 Предишна
  • Hristiana Loizu Edno V Edno 17:26 Предишна
  • Pashalis Terzis Astatos 17:16 Предишна
  • Emanuela Bez Chuvstva 17:14 Предишна

Програма

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни