The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Еленчетата на Дядо Коледа са женски

20.12.2017
Мъжките елени се освобождават от рогата си в края на сезона за чифтосване в началото на декември, а женските остават с тънките си рогца през цялата зима

Невъзможно е елените на Дядо Коледа да са мъжки, казват учените.

Ето защо: Мъжките елени се освобождават от рогата си в края на сезона за чифтосване в началото на декември, а женските остават с тънките си рогца през цялата зима.

Така че, еленът Рудолф и цялата банда са все момичета.

"Оказва се, че е така", коментира Пери Барбоза (Perry Barboza), физиолог в Института по арктическа биология в Университета на Аляска в Феърбанкс, който изучава северните елени и най-близките им братовчеди, карибу. Учените смятат, че елените карибу са от същия вид.

Дядо Коледа е направил добър избор за своя впряг. Тези елени (Rangifer tarandus) понасят добре студа. Те живеят в Аляска, Канада, Скандинавия и Русия, където пасат по поляните на тундрата. Така че, ако на Дядо Коледа му е нужен пухкав червен кожух, дърпащите шейната елени са естествено покрити с кухи косми, който ги държи добре изолирани и ги предпазва от студа. Плюс това, тяхната кръвоносна система поддържа по-студена кръв в крайниците на северните елени и пази топлината за останалата част от тялото им.

Въпреки че всички елени са добре оборудвани за Арктика, женските имат предимство пред мъжките елени.

По време на Коледното пътешествие около Земята, мъжките елени имат ниско ниво, около 5% мазнини в тялото си, след като са загубили голяма част от мастните си запаси за енергия по време на размножителния сезон.

Женските елени обаче в началото на зимата имат около 50% телесни мазнини, което ги прави "тюлени с копита", обяснява Барбоза. Мазнината, която може да бъде близо 10 см дебелина, запазва топлината в елените при мразовити температури до минус 43 градуса по Целзий. Остава обаче как могат да бъдат "по-бързи от орлите", според легендата.

Елените на Дядо Коледа имат и други предимства: Те могат да виждат в ултравиолетовия диапазон на електромагнитния спектър, нещо, което хората (и Дядо Коледа) не могат. Тази способност е най-удобна през зимата, твърдят учени, които публикуваха проучване за северните елени в списание Frontiers for Young Minds през 2015 г., когато слънцето е ниско на хоризонта по време на коледните празници с много разсейване на светлината от атмосферата. Тогава светлината, която попада в очите ни е главно синкава и ултравиолетова, отбелязват изследователите.

Освен това очите на елените са оборудвани с отразяваща тъкан зад ретината, която отразява светлината обратно през ретината, повишавайки способността им за нощно виждане, твърдят изследователите през 2013 г., които откриват, че този слой тъкан променя цвета си през сезоните.

По време на арктическото лято, когато има постоянна дневна светлина, тъканта е жълта и така отразява повечето светлина обратно през очите. През зимата, когато има пълна тъмнина, тъканта се оказва тъмно синя - цвят, който отразява по-малко от входящата светлина извън окото, съобщиха учени от Университетския колеж в Лондон.

В момента Честито 19:00 - 23:00
  • Galena The Boss 19:27 в момента
  • Ork Apolon Bai Ivan 19:22 Предишна
  • Gamzata Oborotna 19:19 Предишна
  • Viktor Kalev Kombayna 19:13 Предишна
  • Tuk na selo Ork. Kanarite 19:09 Предишна
  • Malina Amneziya 19:00 Предишна
  • Mile Kitic Pije Mi Se 18:56 Предишна
  • Toni Storaro Otlichen 6 18:53 Предишна
  • Elli Kokkinou Eroteftika 18:49 Предишна
  • Mimi Ivanova, Boris Godjunov Hora I Ulici 18:47 Предишна

Програма

12:00 - 16:00 Честито

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Най-добрият микс от песни

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни