The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Еленчетата на Дядо Коледа са женски

20.12.2017
Мъжките елени се освобождават от рогата си в края на сезона за чифтосване в началото на декември, а женските остават с тънките си рогца през цялата зима

Невъзможно е елените на Дядо Коледа да са мъжки, казват учените.

Ето защо: Мъжките елени се освобождават от рогата си в края на сезона за чифтосване в началото на декември, а женските остават с тънките си рогца през цялата зима.

Така че, еленът Рудолф и цялата банда са все момичета.

"Оказва се, че е така", коментира Пери Барбоза (Perry Barboza), физиолог в Института по арктическа биология в Университета на Аляска в Феърбанкс, който изучава северните елени и най-близките им братовчеди, карибу. Учените смятат, че елените карибу са от същия вид.

Дядо Коледа е направил добър избор за своя впряг. Тези елени (Rangifer tarandus) понасят добре студа. Те живеят в Аляска, Канада, Скандинавия и Русия, където пасат по поляните на тундрата. Така че, ако на Дядо Коледа му е нужен пухкав червен кожух, дърпащите шейната елени са естествено покрити с кухи косми, който ги държи добре изолирани и ги предпазва от студа. Плюс това, тяхната кръвоносна система поддържа по-студена кръв в крайниците на северните елени и пази топлината за останалата част от тялото им.

Въпреки че всички елени са добре оборудвани за Арктика, женските имат предимство пред мъжките елени.

По време на Коледното пътешествие около Земята, мъжките елени имат ниско ниво, около 5% мазнини в тялото си, след като са загубили голяма част от мастните си запаси за енергия по време на размножителния сезон.

Женските елени обаче в началото на зимата имат около 50% телесни мазнини, което ги прави "тюлени с копита", обяснява Барбоза. Мазнината, която може да бъде близо 10 см дебелина, запазва топлината в елените при мразовити температури до минус 43 градуса по Целзий. Остава обаче как могат да бъдат "по-бързи от орлите", според легендата.

Елените на Дядо Коледа имат и други предимства: Те могат да виждат в ултравиолетовия диапазон на електромагнитния спектър, нещо, което хората (и Дядо Коледа) не могат. Тази способност е най-удобна през зимата, твърдят учени, които публикуваха проучване за северните елени в списание Frontiers for Young Minds през 2015 г., когато слънцето е ниско на хоризонта по време на коледните празници с много разсейване на светлината от атмосферата. Тогава светлината, която попада в очите ни е главно синкава и ултравиолетова, отбелязват изследователите.

Освен това очите на елените са оборудвани с отразяваща тъкан зад ретината, която отразява светлината обратно през ретината, повишавайки способността им за нощно виждане, твърдят изследователите през 2013 г., които откриват, че този слой тъкан променя цвета си през сезоните.

По време на арктическото лято, когато има постоянна дневна светлина, тъканта е жълта и така отразява повечето светлина обратно през очите. През зимата, когато има пълна тъмнина, тъканта се оказва тъмно синя - цвят, който отразява по-малко от входящата светлина извън окото, съобщиха учени от Университетския колеж в Лондон.

В момента Честито 12:00 - 16:00
  • Stelios Kazantzidis Ei Kapetanie 17:52 в момента
  • Toto Rosanna 17:48 Предишна
  • Marinko Rokvic Ti Za Lyubav Ni Si Rodjena 17:41 Предишна
  • Ivana Greshna Nosht 17:37 Предишна
  • Vasilis Dimas Thelo Na Riskaro 17:33 Предишна
  • Konstantin Dokato Sarceto Bie 17:30 Предишна
  • Katarina Grujic Paranoican 17:27 Предишна
  • Dara Nedey 17:23 Предишна
  • Kostas Doxas Happy Day 17:17 Предишна
  • Esil Dyuran Iskam Samo Teb 17:14 Предишна

Програма

06:00 - 11:00 Най-добрият микс от песни

12:00 - 16:00 Честито

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Най-добрият микс от песни

23:00 - 00:00 Ретро микс