Честит празник, Кюстендил! 21 март, 2021

Честит празник, Кюстендил!
social Снимка: Facebook/Община Кюстендил

Кюстендил отбелязва днес традиционният си празник - „Кюстендилска пролет”.

Поради строгите противоепидемични мерки тази година празникът ще премине без официална програма. Община Кюстендил ще представи изложба, посветена на традицията за избор на „Девойка Кюстендилска пролет“.

Снощи беше избрана и 54-та "Девойка Кюстендилска пролет".

Носителка на приза и символ на града стана Вероника Василева /18 г./, а за нейни подгласнички бяха избрани Бригита Андонова и Мира Христова.

„Девойка на публиката“ стана Мира Христова, която беше избрана чрез SMS гласуване.

За първи път от създаването на конкурса, поради въведените противоепидемични мерки в страната, той се състоя онлайн, а според организаторите от Община Кюстендил е бил гледан от над 12 хиляди души, директно в социалните мрежи.

Днес от 11.00 часа за здравето на кюстендилци ще се отслужи молебен в двора на Килийното училище, който ще се излъчва на живо на официалната фейсбук страница на Община Кюстендил. След това на видеостена на площад "Велбъжд" ще бъде излъчен и ритуалът по предаване символите на града от старата на новата "Кюстендилска пролет".

Празникът „Кюстендилска пролет“ е продължение на традиция, съществуваща още от тракийско и римско време, когато той е свързван с почитта към соларните божества и лечителите. Той се празнува в деня на пролетното равноденствие на хълма Хисарлъка, над града. В основата му лежи култът към слънцето, към минералните извори, към плодородието, здравето и красотата.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация